Kiertotalous, liikkuminen ja tulevaisuus

31

tammikuu

20 vuoden päästä sinut hakee kotioveltasi ylikansallisen kahvilaketjun sponsoroima, Googlen kehittämä Waymo-niminen itseohjautuva robottiauto. Pääset siis vaimon (suomalaisten autolle antama lempinimi) kyytiin ja matkasi alkaa kohti rautatieasemaa. Matkalla voit nauttia sponsoroidusta kuumasta kahvikupillisesta samalla kun luet älylasiesi kautta sinulle tulleet viestit (ei kaikki uutta auringon alla – ne ovat edelleen sähköposteja).

Olet lähdössä Helsingistä Tampereelle, ja VR:n uusi lentokenttäradan luotijuna vie sinut (edelleen) Suomen Manchesteriin 50 minuutissa. Matkalla ehdit lukea Hesarin Kiertotalous-osion uudet uutiset VR:n VR-näytöiltä. Kiertotalous on muuttanut tapamme ajatella maailmaa, ja valtakunnan (juuri ja juuri pystyssä) valtalehtikin on omistanut sille oman osaston. Luet, mitä mieltä Suomen kiertotalous- ja ilmastoministeri Pekka Haavisto on siitä, että Paavo Väyrynen on perustanut taas uuden puolueen.

Tampereen rautatieasemalta sinut hakee maan johtavan yhteiskäyttöauto-operaattorin keltaisilla peileillä varustettu kaasulla kulkeva itseohjautuva Toyota, jonka tehtaat siirtyivät kiinalaiseen omistukseen muutama vuosi sitten. Palaverit eivät milloinkaan muutu yhtään miksikään, joten tylsistyt seuraavan puoli päivää kuuntelemalla eri asiantuntijoiden joutavanpäiväisiä puheenvuoroja. Huokaat helpotuksesta, kun lounaan (kaikenlaista nyhtöä ja toukkaa) jälkeen pääset poistumaan asiakkaalta. Sinuun iskee nostalgia ja tilaat auton, jonka voit itse ajaa lentokentälle. Autossa laitat musiikin täysille, Eppu Normaali onkin juuri julkaissut uuden singlen.

Tampereen lentokentällä nouset sähkökäyttöiseen lentokoneeseen, joka vie sinut Haagiin (vielä pinnalla). Lentämisen suosio on ollut pitkään alamaissa, mutta nyt kun koneiden käyttövoimaksi on saatu osittain sähkö (aurinkopaneelit), ihmiset ovat alkaneet taas innolla työntymään ahtaisiin jalkatiloihin. Etelään ei moni enää matkusta, koska alueen tukalaakin tukalampi ilmasto asettaa rajoituksia siellä viihtymiselle. Mutta räjähtäneen silpputyön määrän ja yhä pienentyneen maailman johdosta työmatkustus kasvaa huolestuttavaa tahtia, kun ihmiset tekevät ympäri maailmaa kaikenlaisia pieniä projekteja. Ja toki ihminen edelleen haluaa myös nähdä maailmaa.

Perillä hotellissa haluat rentoutua ja unohtaa hetkeksi yhä pahenevan ilmastonmuutoksen ja muut huolet. Kaikki on niin helppoa ja automatisoitua nykyään, että valtaisaan suosioon harrastuksena on noussut kaikenlainen itse tekeminen. Hyppäät siis ehdottomasti sähköttömän pyörän selkään ja lähdet polkemaan Hollannin kauniisiin rantamaisemiin. Ilmakin on jo puhtaampaa, eikä hengityssuojaimia enää tarvita. Ja pikkuhiljaa ilta kallistuu yöksi.

www.waymo.com