TOP 40 kotimaan menovinkit kesälle!

Mitä tehdä kesällä? Mihin mennä kavereiden tai lasten kanssa? Kotimaan matkailu on entistä mielenkiintoisempaa vuodesta toiseen ja maastamme löytyy monenlaisia helmiä, joita et välttämättä ole vielä nähnyt. Kokosimme yhteen Suomen TOP 40 mielenkiintoisimmat menovinkit, kesälomaideat, erikoisimmat kesäkohteet ja kokemukset tulevalle kesälle. 

 

Tämän vuoden kesälomaideoissamme suositamme ensisijaisesti luontokohteita, kotimaisia maisemia ja uniikkeja paikkoja. Jos sinua kiinnostaa myös erilaiset aktiviteetit, kannattaa lukea viime vuoden TOP 25 menovinkit -artikkelimme, jossa on listattu paljon erilaista koettavaa.

 

divider kuva

Uutiskirjeen tilaamalla pysyt mukana ajankohtaisissa tarjouksissamme!

24Rent tilaa uutiskirje (1)

1. Oulangan kansallispuisto – mahtava paikka bongata eläimiä ja ainutlaatuista kasvillisuutta
Kuusamossa sijaitseva Oulangan kansallispuisto on tunnettu henkeäsalpaavista maisemista. Kansallispuisto on tunnettu myös suositusta vaellusreitistä Karhunkierroksesta ja tämän varrelta löytyykin iso osa Oulangan parasta antia! Oulangan eläimistö ja kasvillisuus on Suomen mittapuussa erittäin monipuolinen ja sieltä voi bongata peräti 400 erilaista suojeltavaa lajia. Osa huikeasta lajistosta on sellaisia, joita et löydä mistää muualta Suomesta. Kansallispuisto sopii erinomaisesti retkeilyyn ja ulkoiluun niin perheille kuin yksinmatkaajillekin.

2. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto – Mahdollisesti Suomen parhaimpia maastopyöräilykohteita?
Sen lisäksi että Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on tunnettu kauneudestaan ja hyvistä patikointireiteistään, on kansallispuistossa panostettu paljon myös erilaisten pyöräreittien kehittämiseen. Matkantekoa pyörällä voi taittaa satoja kilometrejä ja reittejä on paljon myös aloittelijoille. 2019 Ylläs valittiin vuoden retkikohteeksi mainioiden pyöräilymahdollisuuksiensa takia. Tsekkaa myös aikaisempi artikkelimme Lapin aktiivilomasta: https://www.24rent.fi/koe-tunturi-lappi-maastopyoraillen/

Pallas-Yllästunturi on mahtava kohde esimerkiksi pyöräilyyn ja patikoimiseen

Pallas-Yllästunturi on mahtava kohde esimerkiksi pyöräilyyn ja patikoimiseen


3. Haralanharju, Keisarinharju, sekä Vehoniemen automuseo – Kangasala
Tampereen vieressä Kangasalla sijaitsee kuvankaunis Haralanharju, joka on alueen kuuluisimpia näkymiä ja yksi keskeinen kansallismaisemamme. Tästä muutaman kymmenen kilometrin päässä sijaitsee myös Keisarinharju jossa sijaitsee myös Suomen ensimmäinen näkötorni joka pystytettiin jo vuonna 1881. Keisarinharjulta kannattaa matkata piipahtamaan Vehoniemen automuseoon, joka on uniikki kesälomakohde autoista kiinnostuneille ihmisille ja perheen pienimmille. Viimeisimmät Vehoniemen kävijät kertovat myös museolla olevan myös oma jäätelötehdas!

Vehoniemen automuseo kuva by Arto Reinikainen

Pysähdy Vehoniemen automuseoon munkille ja jäätelölle. Kuva: Arto Reinikainen


4. Reiska ja Aino MM-futis, Vesanto – erikoisjalkapalloa koko perheelle!
Vesanto on erinomainen kesälomakohde koko perheelle, etenkin jalkapallofaneille. Kaksipäiväisen tapahtuman aikana pelataan jalkapalloa, mutta jalassa tulee olla Reino- tai Aino-tossut. Kaikkea sitä keksitäänkin! Vesannolla on myös muita aktiviteetteja, kuten pyöräilyreittejä ja melontaa. Lapsille on tarjolla leikkipuistoja ja uimarantoja. Alueen luonto on upea, ja sen voi kokea patikoimalla tai veneilemällä järvellä. Vesanto on sopiva paikka kaikenikäisille matkailijoille. Molempina iltoina järjestetään yli 20-vuotiaille suunnattuja bileitä ja perheen pienimmille on tarjolla monenlaista tekemistä.

MM-Reiskat kuva by Wille Markkanen

MM-Reiskat on uniikki futistapahtuma. Kuva: Wille Markkanen


5. Mathildedal, Salo – vieraile toisenlaisessa maailmassa
Salossa sijaitseva Mathildedal sijaitsee merellisen Rannikkoreitin varrella, joka kulkee Salosta Kemiönsaareen ja Hangon kautta Raaseporiin. Mathildedalista on nopeasti tullut suosittu ruukkikylä, jossa myös majapaikat myydään nopeasti loppuun.

Mathildedalissa on tarjolla koko perheelle monipuolista tekemistä ja alueen ravintolat sekä ostosmahdollisuudet on kehuttuja. Paikka sijaitsee alle kahden tunnin ajomatkan päässä Helsingistä, joten myös tänne on helppo tehdä helppo päiväreissu. Aivan vieressä sijaitsee myös Teijon kansallispuisto, joten helppo luontoon pääsy on Mathildedalin ihanuuksia.

 

6. Ruotsinpyhtää, Loviisa – Yksi Suomen parhaiten säilyneistä ruukkiyhdyskunnista
Tunnin matkan päässä Helsingistä sijaitsee Loviisan Ruotsinpyhtää. Alueen merkittävin nähtävyys on uniikko Strömforsin ruukkialue, joka on kesäpäivän kävijälle erinomainen kohde. Useat alueen ravintolat, luonto ja reitit tarjoavat kesäaikana koko perheelle erilaista koettavaa. Alueella voit vierailla vaikka elämyspuutarhassa, jokiretkellä tai yöpyä uniikissa Strömforssin Bed & Bistro -hotellissa. Alueella sijaitsee myös esimerkiksi Kukuljärven haastava vaellusreitti, joka haastaa hieman kokeneemmankin patikoijan.

Strömforsin ruukki kuva by Julia Kivelä

Strömforsin ruukki. Kuva: Julia Kivelä


7. Keskisen kyläkauppa, Alavus – Mitäs se Vesa on nyt keksinyt?
Keskisen kyläkauppa on Suomen suurin tavaratalo ja suosittu kesälomakohde, joka sijaitsee Alavuden Tuurissa. Kyläkauppa tarjoaa asiakkailleen laajan valikoiman erilaisia tuotteita aina vaatteista ja kodintarvikkeista elintarvikkeisiin ja viihde-elektroniikkaan. Kesällä alueella järjestetään myös monia tapahtumia, kuten Kyläkaupan Kesätansseja useamman kerran viikossa sekä kaikille alle 13-vuotiaille ilmainen Miljoona Tivoli. Kyläkauppa on erinomainen kohde niille, jotka etsivät ostosmahdollisuuksia ja viihtyisää ympäristöä, jossa on paljon tekemistä ja nähtävää koko perheelle.

Veljekset Keskinen. Kuva: Kyläkaupan kuva-arkisto

Veljekset Keskinen. Kuva: Kyläkaupan kuva-arkisto


8. Puu-Nurmes, Break Sokos Hotel Bomban elämyskylpylä, Raesärkät ja Jurttivaara
Puu-Nurmes on ihana kesälomakohde Pohjois-Karjalassa. Siellä sijaitsee Break Sokos Hotel Bomban elämyskylpylä, jossa voi rentoutua saunoissa ja nauttia porealtaista. Lisäksi alueella on upeita luontokohteita, kuten Raesärkät ja Jurttivaara. Raesärkät ovat hiekkadyynimuodostelma, joka on muodostunut jääkauden jälkeen. Jurttivaara taas on luonnonpuisto, jossa on upeita maisemia ja patikkapolkuja. Puu-Nurmes on täydellinen paikka niille, jotka haluavat nauttia luonnosta ja rentoutua kylpylässä. Se on myös hyvä paikka perheille, joilla on lapsia, sillä alueella on paljon tekemistä ja nähtävää.

Break Sokos Hotel Bomba

Break Sokos Hotel Bomba on mainio kohde koko perheelle!


9. Hamina tattoo, Hamina – Sotilasmusiikkia kauniissa kaupungissa!
Hamina Tattoo on maailmankuulu sotilasmusiikkifestivaali, joka järjestetään joka tokainen vuosi Haminassa. Tapahtuma on täynnä upeita esityksiä ja näytöksiä, jotka liittyvät sotilasmusiikkiin ja kulttuuriin. Hamina Tattoo houkuttelee vuosittain tuhansia kävijöitä ympäri maailman, ja kaupunki on täynnä elämää ja vilskettä tapahtuman aikana. Haminassa on myös paljon muuta nähtävää ja koettavaa, kuten Vanha Hamina, joka on kaunis puutalojen kaupunginosa. Siellä voi nauttia tunnelmallisista kahviloista ja ravintoloista, sekä tutustua alueen kulttuurihistoriaan. Haminan lähistöllä on myös upeita luontokohteita, kuten Merikeskus Vellamo, Malmgårdin kartano, Kotka-Hamina Golf. Hamina Tattoo ja kaunis kaupunki tarjoavat unohtumattoman kesälomakokemuksen.

 

10. Helvetinjärven kansallispuisto, Ruovesi – Koe kaunis helvetti!
Helvetinjärven kansallispuisto Ruovedellä tarjoaa upeita elämyksiä kaikenikäisille. Puistossa voi patikoida vaativia reittejä pitkin tai rentoutua rauhallisessa järvimaisemassa. Alueella on myös monia laavuja, joissa voit sytyttää nuotion ja paistaa makkaraa. Lisäksi alueella järjestetään opastettuja retkiä ja muita tapahtumia. Helvetinjärvi on kuuluisa kirkkaasta vedestään ja upeista rotkomaisemistaan. Tämä on täydellinen paikka niille, jotka haluavat kokea suomalaista luontoa parhaimmillaan.

Helvetinportti

Astu Helvetinportista sisään ja koe ainutlaatuinen Helvetinjärvi


11. Oravivuori, Jyväskylä – Keski-Suomen paras näköalapaikka
Oravivuori on Keski-Suomen paras näköalapaikka, jonne kannattaa suunnata kesälomalla. Vuoren huipulta avautuu upea näkymä yli Keski-Suomen järvimaiseman. Alueella on myös paljon tekemistä ja nähtävää, kuten kalliomuseo, jossa voi tutustua paikalliseen kivikauden historiaan. Oravivuoren maisemissa voi myös patikoida, kiipeillä ja nauttia luonnosta. Alueella on myös viihtyisiä majoitusvaihtoehtoja, kuten mökkejä ja telttailualueita. Oravivuori on täydellinen paikka niille, jotka haluavat yhdistää upean luonnon ja historiallisen kulttuurin kesälomaansa.Samalla voit vierailla myös Struven ketjun maanmittaustornissa joka on Unescon maailmanperintökohde.


12. Hotellikylpylä Peurunka, Laukaa – Seesteinen elämys aktiviteetteineen
Luontoseikkailujen välissä voi rentoutua Peurungan kylpylässä, jossa on kiva käydä etenkin lasten kanssa. Hotellikylpylä Peurunka on ihana kesälomakohde Keski-Suomessa. Tämä viihtyisä kylpylähotelli sijaitsee luonnonkauniilla paikalla, jossa voi nauttia kauniista järvimaisemasta ja rauhallisesta ympäristöstä. Kylpyläosastolta löytyy useita erilaisia altaita, saunoja ja porealtaita, jotka tarjoavat rentoutumista ja virkistystä. Peurungassa on myös laaja valikoima erilaisia aktiviteetteja, kuten frisbeegolfia, beach volleyta ja minigolfia. Alueella on myös uimaranta, jossa voi nauttia auringosta ja uida raikkaassa järvivedessä. Hotellikylpylä Peurunka on täydellinen paikka rentoutumiseen ja aktiiviseen lomanviettoon. Jos haluat erikoisempaa kokemusta, niin vieraile Peurungassa John Smith Rock festivaalien aikaan, johon tuhannet raskaan musiikin ystävät kokoontuvat joka kesä!

Hotelli Peurunka

Kylpylähotelli Peurunkassa on paljon tekemistä koko perheelle!


13. Ilmakitaran MM-kisat, Oulu – rokkia ja oudosti liikkuvia ihmisiä lavalla
Mitäs ihmettä….No kyllä! Oulussa järjestetään vuosittain ilmakitaran mm-kisat. Yksi Suomen erikoisimmista tapahtumista kerää vuosittain todelliset ilmaveivaajat lavalle ja kisojen päätteeksi voittaja julistetaan maailman parhaaksi ilmakitaristiksi. Tämä vuosittainen tapahtuma kerää yhteen ilmakitaran soittajia ympäri maailman, jotka kilpailevat maailmanmestaruudesta. Kisat ovat täynnä rokkia ja oudosti liikkuvia ihmisiä lavalla, mikä takaa ainutlaatuisen kokemuksen kaikille kävijöille. Tapahtuma kestää useita päiviä ja alueella on myös paljon muita aktiviteetteja, kuten musiikkiklubeja, ravintoloita ja kahviloita. Oulu on upea kaupunki, jossa on paljon nähtävää ja koettavaa, joten Ilmakitaran MM-kisat ovat loistava syy vierailla kaupungissa kesällä. Tämä tapahtuma on erittäin suosittu, joten kannattaa varata majoitus ja liput ajoissa.

Ilmakitaran MM-kisat kuva by Oulun kulttuuritapahtumayhdistys

Ilmakitaran MM-kisat. Kuva: Oulun kulttuuritapahtumayhdistys

 

14. Saanan polku, Kilpisjärvi – Suomen valloittava pohjoinen
Suomen pohjoisimman kolkan, Kilpisjärven, upeat tunturimaisemat ja mahtava luonto ovat ihastuttaneet matkailijoita jo vuosikymmenien ajan. Yksi alueen ehdottomista kohokohdista on Saanan polku, noin seitsemän kilometrin mittainen vaellusreitti, joka vie kävijät upeille tunturimaisemille ja lopulta Saanan huipulle, 1029 metrin korkeuteen. Vaelluksen kesto vaihtelee yksilöllisesti kävelynopeudesta riippuen, mutta yleensä reitin kiertämiseen kannattaa varata noin neljästä kuuteen tuntia. Kannattaa muistaa, että Lapin sää voi vaihdella nopeasti, joten varusteet kannattaa valita sään mukaan.

Saanan polku on erinomainen päiväretkikohde niille, jotka haluavat kokea Lapin luonnon kauneuden ja nauttia patikoinnista. Matka ei ole liian vaativa aloitteleville vaeltajille, mutta tarjoaa silti upeat maisemat ja haasteita. Kilpisjärven Saanan polku on unohtumaton vaelluselämys Lapin tuntureilla, joka jää varmasti mieleen pitkäksi aikaa.


15. Pyhä-Nattanen, Sompio – Mitä on kivipahdat ja toorit?
Pyhä-Nattanen (508m) ei kauempaa katsottuna näytä kovinkaan kummalliselta, mutta kun pääset huipulle selviää sinulle paikan todellinen ainutlaatuisuus! Valtavilta lego-palikoilta näyttävät graniitit näyttävät vähintäänkin jumalien rakentamilta. Tunturin laelta voi nähdä muodoltaan ainutlaatusen tunturinäkymän jota ei ole muualla Suomessa. Pyhä-Nattasen huipulla on pieni päivätupa, jossa on hyvä pysähtyä haukkaamaan happea ja haukkaamaan eväitä. Huipun kautta kulkeva rengasreitti on pituudeltaan 7 kilometriä, joten kannattaa varata reitille myös hieman aikaa.

Nattaset kuva by Heikki Sulander

Nattaset. Kuva: Heikki Sulander


16. Seinäjoen Tangomarkkinat, Seinäjoki – koe kotimaisen musiikin ydin
Seinäjoen Tangomarkkinat ovat Suomen suurimmat tangofestivaalit ja yksi maamme tunnetuimmista kesätapahtumista. Tapahtuma kerää vuosittain tuhansia kävijöitä nauttimaan tangomusiikin parhaista esityksistä ja muista tapahtumista. Seinäjoen kaupungin keskusta on täynnä musiikkia, tanssia ja elämää, kun kaupunki muuttuu tangokyläksi. Festivaalin huippuhetkiä ovat laulukilpailu, josta kruunataan vuosittain Tangokuningatar että Tangokuningas. Monipuolinen konserttitarjonta ja tanssit tekee Tangomarkkinoista suositun tapahtuman. Tangomarkkinat ovatkin loistava kesäkohde kaikille, jotka haluavat kokea kotimaisen musiikin ytimen ja nauttia festivaalitunnelmasta. Tapahtuma järjestetään vuosittain heinäkuun ensimmäisellä viikolla ja on ehdottomasti vierailun arvoinen.

Seinäjoen Tangomarkkinat kuva by Seinäjoen tangomarkkinoiden arkisto

Seinäjoen Tangomarkkinat. Kuva: Seinäjoen tangomarkkinoiden arkisto


17. Ketunlenkki, Repovesi – Suomen kansallispuistojen helmiä
Ketunlenkki on osa Repoveden kansallispuistoa. Kokonaisuudessaan Repovesi on upea kesälomakohde luonnon ystäville. Repovesi tarjoaa yli 40km kuljettavaa maastoa, jotka kulkee läpi upean metsä- ja järvimaiseman. Puistossa on myös paljon nähtävyyksiä, kuten kauniita siltoja ja jylhiä kallioita. Repoveden kansallispuisto tarjoaa monia muitakin aktiviteetteja, kuten melontaa, kalastusta ja patikointia. Alueella on myös paljon erilaisia majoitusvaihtoehtoja, kuten telttailu- ja mökkimahdollisuuksia.

Ulkoilijoita varten tehdyt rakenteet ovat ensiluokkaisia. Alueelta löytyy grillikatos, ruokailukatos, nuotiopaikkoja, kuivakäymälöitä ja telttailualue. Itse Ketunlenkki on noin 5km pitkä rengasreitti, joka sopii myös perheen pienimmille. Alueen pääpaikat on Lapinsalmen riippusilta, käsivoimin toimiva Ketunlossi, sekä Katajavuorelta avautuva erämaamaisema.

Repovesi kuva by VisitKouvola

Repovesi. Kuva: VisitKouvola

 

 

18. Mustion linna – kummituksia ja Ruotsin kuninkaallisia
Mustion linna on upea kesälomakohde Länsi-Uudellamaalla. Linna on rakennettu 1700-luvulla ja on yksi Suomen parhaiten säilyneistä kartanolinnoista. Legendan mukaan linnassa kummittelee traaginen linnanherra, joka kuoli surullisesti rakkaansa kanssa. Matkailijat voivat tutustua linnan historiaan ja nauttia upeista puutarhoista. Linnan ympäristössä on myös mahdollisuus patikoida, pyöräillä tai veneillä. Mustion linna on täydellinen paikka niille, jotka haluavat kokea hieman kummitustunnelmaa ja nauttia upeasta kartanoympäristöstä. Mustion linnassa on museo- ja hotellitoiminnan lisäksi myös suosittu ravintola. Pöytävarausta suositellaan etukäteen.

Mustion linna kuva by Roope Päivänen

Mustion linna. Kuva: Roope Päivänen


19. Aulanko – Hämeenlinna
Aulanko Hämeenlinnassa on ihana kesälomakohde, joka tarjoaa monipuolisia aktiviteetteja kaikenikäisille. Aulangon puistoalue on yksi Suomen kauneimmista, jossa voi nauttia luonnosta kävellen, pyöräillen tai patikoiden. Alueella on myös uimaranta, jossa voi viettää aurinkoista päivää. Lähellä sijaitseva Aulanko Golf tarjoaa haastetta golfaajille. Hotelli Aulangon kylpylässä voi rentoutua saunoissa ja altaissa. Aulangon graniittisesta näkötornista avautuu upeat näkymät ympäristöön, jonka kerrotaan inspiroineen myös Jean Sibeliusta. Aulanko tarjoaa myös historiallisia nähtävyyksiä, kuten Aulangon kartanon ja Aulangon kylpylän, jotka ovat olleet suosittuja jo vuosikymmeniä. Aulanko on ihana kesälomakohde, joka sopii hyvin perheille, pariskunnille tai yksin matkustaville, jotka haluavat nauttia kauniista luonnosta ja monipuolisesta tekemisestä.

Aulanko - Visit Hämeenlinna

Aulangossa riittää paljon koettavaa! Kuva: Visit Hämeenlinna


20. Iskelmä Festivaali, Himos – Suomen iskelmän kärkinimet lavalla
Himos on suosittu kesälomakohde, joka tunnetaan erityisesti laskettelun lisäksi myös Iskelmä Festivaalistaan. Festivaalilla esiintyy Suomen iskelmän kärkinimet vuosi toisensa jälkeen. Tapahtuma houkuttelee vuosittain tuhansia ihmisiä ympäri Suomen. Himos on myös muutenkin monipuolinen lomakohde, joka tarjoaa paljon aktiviteetteja, kuten golfausta, pyöräilyä ja vaellusta. Lapsiperheet viihtyvät erityisesti Himoksen Seikkailupuistossa ja vesipuistossa. Himoksen ympärillä on myös kauniit maisemat ja lukuisia järviä, joten se sopii erinomaisesti niille, jotka haluavat nauttia luonnosta ja ulkoilusta.

Iskelmä festivaali Himos - kuva by Petri Saarelainen

Iskelmä festivaali Himoksella. Kuva: Petri Saarelainen


21. Haltialan kotieläintila, Helsinki – kotieläintila koko perheelle
Haltiala, Helsingin kaupunginosa, tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia kesälomailuun kaupungissa. Alueen metsäiset polut houkuttelevat retkeilijöitä ja pyöräilijöitä, ja lähellä sijaitsee myös Sipoonkorven kansallispuisto. Haltiala on myös oiva paikka piknikille, sillä alueelta löytyy useita puistoja ja viheralueita, kuten Haltialan puutarha ja maauimala. Kesäinen Haltiala tarjoaa siis runsaasti tekemistä ja nähtävää kaikenikäisille. Kotieläintilalla asustaa muun muassa lehmiä, lampaita, sikoja ja kanoja. Kesäkuukausina eläimet ovat ulkona, ja niitä pääsee katsomaan aikaisesta aamusta iltaan asti. Tilalle on vapaa pääsy. Tilan alueella toimii kahvila-ravintola Wanha Pehtoori ja tilalta löytyy myös grillialue omia grillattavia varten.


22. Neitvuori, Mikkeli – vaihtoehto Kolille!
Onko Koli nähty ja koettu? Kannattaa tsekata Etelä-Savossa sijaitseva Neitvuori. Kauneudestaan tunnettu Neitvuori on Mikkeliin kuuluva luonnonkaunis paikka, joka tarjoaa upeita näkymiä Saimaan järvimaisemaan. Alueella on myös paljon aktiviteetteja, kuten vaellusreittejä, uimarantoja ja kalastusmahdollisuuksia. Neitvuoren huipulle pääsee kätevästi autolla tai kävellen, ja maisemat ovat henkeäsalpaavat. Alueella on myös erinomaisia ravintoloita ja kahviloita, jotka tarjoavat paikallisia herkkuja. Neitvuori on ihana paikka rentoutua ja nauttia luonnosta, mutta se tarjoaa myös paljon aktiviteetteja niille, jotka haluavat liikkua ja kokea uusia seikkailuja. Se on erinomainen lomakohde kaikille, jotka haluavat nauttia Suomen upeasta luonnosta ja saada samalla kulttuurielämyksiä.

Neitvuori kuva by Visit Saimaa

Neitvuori on kuvankaunis luontokohde. Kuva: Visit Saimaa


23. Mitäs Mitäs Mitäs festivaali, Urjala – rajoja rikkova taiteiden juhla
Mitäs Mitäs Mitäs festivaali Urjalassa on rajoja rikkova taiteiden juhla, joka kerää vuosittain tuhansia vierailijoita ympäri Suomea. Festivaali on erityinen, sillä se yhdistää erilaisia taiteen muotoja, kuten musiikkia, teatteria, tanssia, kuvataidetta ja elokuvia. Festivaalin tavoitteena on tarjota yleisölle monipuolinen ja korkeatasoinen ohjelmisto, joka haastaa ja viihdyttää. Urjala on idyllinen maalaiskunta, joka tarjoaa upeat puitteet festivaalille. Tapahtumapaikkana toimii kaunis kartanomiljöö, jossa on useita esiintymislavoja ja taideinstallaatioita. Festivaalin ympärille on rakentunut myös laaja kulttuuriklusteri, joka tarjoaa erilaisia työpajoja ja näyttelyitä. Mitäs Mitäs Mitäs festivaali on ehdoton käyntikohde kaikille taiteen ystäville, jotka haluavat kokea jotain ainutlaatuista ja inspiroivaa.

Mitäs Mitäs festivaali kuva by Sara Ånäs

Mitäs Mitäs festivaali yllättää! Kuva: Sara Ånäs


24. Vattaja, Kokkola – Suomen pisimpiä hiekkarantoja ja laguuneja
Vaihtoehto Kalajoen hiekkasärkille ja Yyterille löytyy Kokkolan alueelta. Suomen kauneimpia rantaparatiiseja on lähes koskematon Vattaja. Vattajan hiekkaranta on peräti 15km pitkä ja on yli tuplasti pitempi kuin Porista tunnettu Yyteri. Vattajassa on myös useita historiallisia nähtävyyksiä, kuten vanhoja kivikirkkoja ja taloja. Alueella järjestetään kesäisin erilaisia tapahtumia ja festivaaleja, kuten Vattajapäivät ja Kokkolan Venetsialaiset. Vattaja on siis täydellinen kesälomakohde kaikenikäisille, jotka haluavat nauttia luonnosta, historiasta ja erilaisista aktiviteeteista.

Vattaja kuva by Nea Palonen Visit Kokkola

Suomen pisimmät hiekkarannat ja laguunit. Kuva: Nea Palonen Visit Kokkola


25. Kintulammen retkeily- ja luonnonsuojelualue, Tampere – helppo päiväreissukohde koko perheelle
20 minuutin päässä Tampereelta sijaitsee Kintulammen luonnonsuojelualue. Kintulammen retkeily- ja luonnonsuojelualue sijaitsee Tampereen Teiskossa ja tarjoaa upeita luontoelämyksiä koko perheelle. Alueella on useita eri pituisia patikointireittejä, jotka sopivat kaikentasoisille kävelijöille. Retkeilyalueella voi myös kalastaa, marjastaa ja sienestää. Alueen monipuolinen eläimistö, kuten majavat ja haukat, tekee siitä erityisen mielenkiintoisen tutustumispaikan. Kesällä voit nauttia kauniista järvimaisemasta ja syksyllä ihailla ruskan värejä. Kintulammen retkeilyalue onkin loistava päiväreissukohde, jossa voi paeta kaupungin hälyä ja nauttia rauhallisesta luonnosta.

Kintulampi - Kuva by Laura Vanzo Visit Tampere

Kintulammen retkeilyalue. Kuva: Magomed Shapiev – Visit Tampere


26. Petäjäveden vanha kirkko – Unescon maailmanperintökohde 1700-luvulta

Petäjäveden vanha kirkko on upea kesälomakohde Keski-Suomessa. Kirkko on rakennettu vuonna 1764 ja se on yksi Suomen kuudesta Unescon maailmanperintökohteesta. Kirkko on rakennettu suomalaisen puukirkkoarkkitehtuurin perinteitä noudattaen ja sen sisätilat ovat yksinkertaiset mutta kauniit. Kirkossa on myös oma hautausmaa, joka on säilynyt alkuperäisessä asussaan. Petäjäveden vanha kirkko onkin erittäin suosittu vierailukohde, ja siellä järjestetään kesäisin erilaisia tapahtumia ja konsertteja. Petäjäveden vanha kirkko on ehdottomasti vierailun arvoinen kohde niille, jotka ovat kiinnostuneita Suomen historiasta ja arkkitehtuurista.

Petäjäveden Vanha Kirkko kuva by Anne Kalliola

Petäjäveden Vanha Kirkko. Kuva: Anne Kalliola


27. Koitelinkoski, Kiiminki – Retkeilyn, melomisen ja kalastamisen paratiisi

Koitelinkoski, Kiiminki sijaitsee lähellä Oulua ja se on ihana kesälomakohde niille, jotka haluavat nauttia luonnosta ja ulkoilusta. Tänne on helppo tehdä päiväreissu Oulusta omien eväiden kanssa! Alueella on upeita retkeilyreittejä ja patikkapolkuja, joilla voi ihastella upeita maisemia ja tutustua alueen kasvistoon ja eläimistöön. Lisäksi alue on suosittu kalastajien keskuudessa, sillä siellä on mahdollisuus pyytää taimenia ja lohia. Jos haluat kokeilla jotain uutta, voit vuokrata kanootin tai kajakin ja lähteä melomaan koskien kuohuihin. Alueen kaunis luonto ja monipuoliset aktiviteetit tekevät Koitelinkoskesta täydellisen paikan kesälomalle.


28. Leineperin ruukki – lähiruokaa ja kulttuurielämyksiä Porin lähellä

Leineperin ruukki on historiallinen lomakohde vain puolen tunnin ajomatkan päässä Porista. Ruukki on säilynyt erinomaisessa kunnossa, ja se tarjoaa vierailleen unohtumattoman matkan menneeseen aikaan. Ruukin alueella on paljon tekemistä ja nähtävää, kuten museoita, gallerioita ja kahviloita. Voit tutustua ruukin historiaan ja kulttuuriin sekä nauttia paikallisesta lähiruoasta. Alueella on myös paljon mahdollisuuksia ulkoiluun, kuten patikointiin, pyöräilyyn ja kalastukseen. Leineperin ruukki on ihana paikka niille, jotka haluavat paeta kaupungin vilinää ja nauttia rauhallisesta lomasta maaseudun keskellä. Alueelle tuli myös uusi kesäteatteri ja sieltä löydät paljon kaikenlaista mielenkiintoista tekemistä etenkin perheille.

Leineperin Ruukki kuva by Tanja-Annika Sillanpää

Leineperin Ruukki. Kuva: Tanja-Annika Sillanpää


29. Haikon Kartano, Porvoo – kylpylähotelli ja kartano kaikilla herkuilla!

Tämä paikka ei paljoa esittelyitä kaipaisi, onhan kohde yksi Suomen kuuluisimmista kohteista vuoden ympäri! Haikon Kartano on ihana kesälomakohde Porvoossa, joka tarjoaa kaiken mitä voit toivoa valloittavalta kylpylähotellilta ja kartanolta. Kartano on perustettu jo vuonna 1913 ja sen upeat puitteet ovat toimineet eri tarkoituksiin vuosien varrella. Nykyisin kartano tarjoaa vierailleen upeita huoneita, ravintolapalveluita, kylpyläpalveluita ja mahdollisuuden nauttia monista aktiviteeteista alueella.

Kylpyläosasto on moderni ja tyylikäs, jossa on useita altaita, sauna ja höyrysauna sekä porealtaita. Ravintolassa tarjoillaan paikallisia herkkuja, joita voi nauttia kartanon kauniissa miljöössä. Aktiviteetit alueella vaihtelevat melonnasta ja kalastuksesta golfiin ja pyöräilyyn. Haikon Kartano on ihana paikka rentoutua ja nauttia elämästä kesälomalla. Se sopii pariskunnille, ystäväporukoille ja perheille, jotka haluavat kokea kartanohotellin elämää ja nauttia kauniista luonnosta Porvoon saaristossa. Tänne kannattaa varata huone ja pöytäpaikka ravintolasta ajoissa!

Haikon Kartano

Haikon Kartano


30. Lempäälän Luontaiskylpylä, Lempäälä – Erikoisella tavalla rentouttavin mahdollinen kokemus

Jotain erikoista tässä paikassa on! Tämän tiesi myös luontaiskylpylän vakiasiakas Mika Waltari. Lempäälän Luontaiskylpylä on erinomainen kesälomakohde niille, jotka haluavat rentoutua ja nauttia luonnon rauhasta. Kylpylän ympäröimä metsä on täydellinen paikka kävelyretkille, joilla voi ihailla alueen kauniita maisemia ja nauttia raikkaasta ilmasta. Lisäksi kylpylä tarjoaa erilaisia hoitoja ja rentouttavia hierontoja, jotka auttavat unohtamaan arjen kiireet.

Lempäälän Luontaiskylpylä lännestä päin

Lempäälän Luontaiskylpylä on uniikki kokemus!


31. Jokioisten museorautatie, Minkiö – kuinka tavara liikkui 1900-luvun alussa?

Jokioisten museorautatie Minkiössä tarjoaa vierailijoille ainutlaatuisen mahdollisuuden matkata ajassa taaksepäin ja tutustua siihen, kuinka tavara liikkui Suomessa 1900-luvun alussa. Museorautatie toimii entisöidyillä höyryvetureilla ja historiallisilla vaunuilla, jotka vievät vierailijat aitoon höyryjunan tunnelmaan. Matka museorautatiellä kestää noin tunnin ja kulkee läpi kauniin maaseudun, joka tarjoaa upeita maisemia matkan varrella. Loistava paikka perheille, joissa on lapsia, sillä museossa järjestetään myös lapsille suunnattuja aktiviteetteja ja tapahtumia. Jos olet kiinnostunut Suomen historiasta ja haluat kokea aitoa höyryjunan tunnelmaa, Jokioisten museorautatie Minkiössä on ehdoton vierailukohde.

Jokioisten museorautatiet kuva by Museorautatieyhdistys

Jokioisten museorautatie. Kuva: Museorautatieyhdistys


32. Saaren kansanpuisto, Tammela – upeita maisemia ja hämäläinen pitopöytä!

Saaren kansanpuisto Tammelassa on yksi Etelä-Suomen upeimmista kesälomakohteista. Se sijaitsee aivan Saaren kansallispuiston vieressä ja tarjoaa upeat maisemat sekä monipuolisia aktiviteetteja koko perheelle. Kansanpuistossa on useita majoitusvaihtoehtoja, kuten mökkejä, telttailualueita ja caravan-paikkoja. Puistossa voi nauttia monipuolisista luontoaktiviteeteista, kuten melonnasta, pyöräilystä ja patikoinnista. Alueella on myös uimaranta, jossa voi nauttia kesäisestä auringosta ja uinnista. Lisäksi Saaren kansanpuisto tarjoaa myös historiallisia nähtävyyksiä, kuten muinaisia hautaröykkiöitä ja vanhoja kivikirkkoja. Tämä kaunis kansanpuisto on täydellinen paikka niille, jotka haluavat kokea Suomen upeaa luontoa ja rentoutua rauhallisessa ympäristössä. Saaren kansanpuistosta löytyy myös suosittu ravintola & kahvila Lounais-Hämeen Pirtti, jossa kesäsunnuntaisin on tarjolla perinteinen hämäläinen pitopöytä.


33. Mikkelin satama ja risteily Saimaalla – Pala kauneinta Suomea

Mikkelin satama on ihana kesälomakohde kaikille, jotka haluavat nauttia Saimaan kauneudesta. Satamasta voi lähteä risteilylle järvelle ja ihailla upeita maisemia. Risteilyt tarjoavat myös mahdollisuuden tutustua Saimaan saaristoon, joka on täynnä erilaisia kasveja ja eläimiä. Mikkelin satama on myös hyvä paikka nauttia auringosta ja rentoutua rannalla. Alueella on paljon erilaisia ravintoloita ja kahviloita, jotka tarjoavat herkullisia paikallisia ruokia. Lisäksi Mikkelin kaupungissa on paljon nähtävää, kuten Mikkelin tuomiokirkko ja Mikkelin taidemuseo. Mikkelin satama ja Saimaa ovat todellakin palanen kauneinta Suomea, ja täydellinen paikka niille, jotka haluavat nauttia kesästä ja Suomen luonnosta parhaimmillaan.

Mikkelin satama kuva by Visit Saimaa

Mikkelin satama. Kuva: Visit Saimaa


34. Ollinmäen viinitila – Mikkeli – palkittuja viinejä, mehuja ja siidereitä

Mikkelin reissulla kannattaa suunnata myös Ollinmäen viinitilalle joka tuottaa mittavan määrän palkittuja tilaviinejä, kuohuviinejä ja siidereitä. Tämä perheyritys on tuottanut palkittuja viinejä, mehuja ja siidereitä jo vuodesta 1995 lähtien. Tila sijaitsee kauniilla paikalla mäen päällä, josta on upeat näkymät ympäröivään maaseutuun. Ollinmäen Viinitilan tilamyymälästä löytyy laaja valikoima erilaisia juomia, joista jokainen löytää varmasti oman suosikkinsa. Tila järjestää myös erilaisia viininmaistelutapahtumia, joissa pääsee tutustumaan tilan tuotteisiin ja oppimaan uutta viinintuotannosta. Ollinmäen Viinitila on ehdoton vierailukohde kaikille Mikkelissä vieraileville viinin ystäville, jotka haluavat nauttia laadukkaista juomista kauniissa ympäristössä.

Ollinmäen Viinitila

Ollinmäen Viinitila


35. Nummirock, Nummijärvi – Suomen vanhin hevifestivaali ja leirintä!

Nummirock on yksi Suomen suosituimmista juhannuksen kesälomakohteista ja tunnetaan erityisesti maan vanhimpana hevifestivaalina. Nummirock on erinomainen paikka kaikille musiikin ystäville, jotka haluavat nauttia hyvästä musiikista, hyvästä ruoasta ja ystävien seurasta. Festivaalin lisäksi Nummirockin alueella on monia muitakin aktiviteetteja, kuten uiminen, kalastus, retkeily ja leirintä. Leirintäalue on suuri ja moderni, ja siellä on paljon tilaa telttailuun, karavaanareille ja asuntoautoilijoille. Nummirock on myös erittäin perheystävällinen paikka, sillä alueella on paljon lapsille sopivia aktiviteetteja ja alueella on aina hyvä tunnelma. Jos et ole aiemmin kokenut hevifestareita on Nummirock ehdottomasti paikka josta olisi hyvä aloittaa!

Nummirock

Nummirock


36. Pyhä-Häkin kansallispuisto, Saarijärvi – näe yli 500-vuotias puu

Keski-Suomessa sijaitsevassa Pyhä-Häkin kansallispuistossa sijaitsee yksi Suomen kauneimmista ikimetsistä. Puiden keski-ikä on 250 vuotta ja alueelta löytyy jopa 500-vuotias puu. Kansallispuiston monipuoliset reitit tarjoavat upeita maisemia ja mahdollisuuden tutustua alueen rikkaaseen eläin- ja kasvikuntaan. Kansallispuistossa on myös mahdollista kalastaa, veneillä ja yöpyä teltassa tai laavulla. Alueella on myös perinteinen metsästys- ja kalastusmuseo, joka tarjoaa mielenkiintoista tietoa alueen historiasta. Pyhä-Häkin kansallispuisto on täydellinen paikka rentoutumiselle ja luonnon kokemiselle kesälomalla.

Pyhä-Häkki kuva by Saarijärven Kaupunki

Pyhä-Häkki. Kuva: Saarijärven Kaupunki


37. Olavinlinna, Savonlinna – oopperajuhlia ja kuvankaunis Saimaa

Olavinlinna Savonlinnassa on upea kesälomakohde, joka tarjoaa ainutlaatuisen yhdistelmän kulttuuria ja luontoa. Olavinlinna on maailmankuulu oopperajuhlistaan, jotka järjestetään joka vuosi heinäkuussa. Tapahtuma houkuttelee vierailijoita ympäri maailmaa nauttimaan maailmanluokan oopperasta kauniin linnoituksen ympäröimänä. Savonlinna on myös Saimaan kaunein kaupunki, ja tarjoaa upeat maisemat Saimaan vesistön ympärillä. Lomailijat voivat nauttia veneily- ja kalastusmahdollisuuksista, tai vain rentoutua kauniilla rannoilla. Savonlinna on täydellinen kohde niille, jotka haluavat yhdistää kulttuurin ja luonnonloman, ja sen viehättävä ilmapiiri ja kauniit maisemat jättävät varmasti unohtumattoman vaikutuksen kaikille vierailijoille.

Olavinlinna kuva by Visit Savonlinna

Olavinlinna. Kuva: Visit Savonlinna


38. Billnäs, Raasepori – yksi Suomen viehättävimmistä Ruukkikylistä

Raaseporin alueella on paljon kauneutta ja yksi tällainen paikka on viehättävä ruukkikylä, Billnäs. Billnäs sijaitsee vain tunnin ajomatkan päässä Helsingistä, joten tänne on helppo tehdä kevyt päiväreissu. Alueella on mielenkiintoinen Kulttuurivallin ulkoilureitti joka tarjoaa kokijalleen hengähdystauon kaupunkien vilinästä. Billnäsin reissulle kannattaa varata hieman aikaa sillä siellä on myös mahdollisuus majoittua ja nauttia erilaisista ravintoloista.

Billnäs kuva by Johan Ljungqvist Visit Raseborg

Billnäs. Kuva: Johan Ljungqvist – Visit Raseborg


39. Mommilan kyläpuoti, Hausjärvi – valloittava pysähdyspaikka maaseudulla

Mommilan kyläpuoti sijaitsee Hausjärvellä ja se on ihana kesälomakohde. Puodissa myydään paikallisten käsityöläisten tekemiä tuotteita, kuten koruja, vaatteita ja sisustustarvikkeita. Lisäksi puodista löytyy herkullisia paikallisia tuotteita, kuten hunajaa ja hilloja. Mommilan kyläpuoti on erinomainen paikka ostaa matkamuistoja ja lahjoja läheisille. Alueella on myös kaunis luonto, jossa voi patikoida tai pyöräillä. Mommilan kyläpuoti on täydellinen paikka niille, jotka haluavat nauttia rauhallisesta lomasta maaseudulla ja tutustua paikallisiin käsityöläisiin ja heidän tuotteisiinsa.

Mommilan kyläpuoti Kuva Visit Häme

Koe tunnelmallinen Mommilan kyläpuoti. Kuva: Visit Häme

 

 

40. Parikkalan patsaspuisto – Parikkala – haluatko jotain todella erikoista?
Parikkalan patsaspuisto on yksi Suomen erikoisimmista kesälomakohteista. Puisto sisältää yli 500 erilaista veistosta, joista suurin osa on itseoppineen taiteilijan Veijo Rönkkösen käsialaa. Rönkkönen aloitti patsaiden veistämisen jo 1960-luvulla ja jatkoi sitä aina kuolemaansa asti vuonna 2010 saakka. Hänen veistoksensa ovat yksityiskohtaisia, hieman mystisiä ja jopa hieman karmivia. Patsaspuisto on todellinen taide-elämys ja vierailu siellä on kuin astuminen toiseen maailmaan. Puisto on avoinna ympäri vuoden, mutta kesällä siellä järjestetään myös opastettuja kierroksia. Parikkalan patsaspuisto on ehdottomasti vierailun arvoinen kohde kaikille, jotka ovat kiinnostuneita taiteesta ja kulttuurista.

Patsaspuisto kuva by Kimmo Heikkilä

Patsaspuisto. Kuva: Kimmo Heikkilä


24RENT JA KESÄ 2023

Kesän menovinkkeihin, loma-aikaan ja rientoihin kannattaa varautua ajoissa! Vuosien kokemuksella suositamme varaamaan tarpeisiisi sopivan auton meiltä mahdollisimman pian. Tuomme kesää varten palveluumme paljon uusia ekologisia Peugeot ja Toyota autoja ympäri Suomea. Osa uusista autoista on 24Rent -palvelussa tarjolla jo nyt, loput autot tulevat varattavaksi myöhemmin toukokuussa. 24Rentin kalustoon kuuluu erilaisia henkilö- ja pakettiautoja kaikissa kokoluokissa. Valikoimastamme löydät sähköautoja, lataushybridejä ja farmareita. Lähes 1000 autoa yli 30 paikkakunnalla! Varaa auto kesäreissullesi nyt!