Kumpi säästää enemmän ilmastoa, yhteiskäyttöauto vai oma sähköauto?

17

lokakuu

Liikenne tuottaa Suomen päästöistä viidenneksen, ja niistä yli puolet tulee henkilöautoista. Melkein jokaisella on jonkinlainen mielipide, miten autoilun päästöjä saataisiin alas. Pitäisikö esimerkiksi ostaa sähköauto vai siirtyä ajelemaan yhteiskäyttöautoilla?

Tässä avuksesi kodinvaihtajan muistilista:

1. Sopimukset

Tuleeko uuteen kotiin sähköä ja mistä lähtien? Pimenevät syysillat asettavat tarpeettomia haasteita sähköttömään kotiin muuttaessa. Ruokailu kynttilän valossa on tunnelmallista maksimissaan kahden illan ajan, mutta sen jälkeen alkaa tuntua siltä kuin olisit palannut kivikauteen.

2. Muuttolaatikot ja pakkaus

Metsästä banaani- tai muuttolaatikot ja ala pakata viikkoa ennen muuttoa. Kun aloitat tavaroiden läpikäynnin ajoissa, ei mukaan tule pakattua turhaa tavaraa ja saat tehtyä elämäsi tavaroihin inventaarion ennen muuttoa.

3. Varaa muuttopaku ainakin kaksi viikkoa ennen

Lähes jokainen muuttaja yrittää varata auton vasta paria päivää ennen h-hetkeä, joten ajoissa olemalla saat valita rusinat pullasta etkä jää tyhjin käsin. Erityisen laatutietoiselle muuttajalle suosittelemme vaivattomaan matkantekoon Volkswagen Crafter-pakettiautojamme, joissa on peruutuskamerat ja osassa vaivaton automaattivaihteisto.
 

4. Pakkaa edellisenä päivänä muuttopäivän selviytymispakkaus

Pakkaus sisältää uuden ja vanhan asunnon avaimet, päivän aikana mahdollisesti tarvitsemasi paperit, puhelimen laturin, muutaman välipalapatukan sekä perustyökalut kuten ruuvarin ja teippiä.

5. Paljonko tavaraa lähtee mukaasi ja kuinka kauas?

Suuri pakettiauto on hyvä pitkille matkoille, jolloin et joudu suhaamaan montaa kertaa edestakaisin muuttokuorman kanssa. Pienen pakun edullisempi hinta voi houkuttaa, mutta kannattaa punnita kumpi painaa vaakakupissa enemmän – edullinen hinta vai oman ja muuttoavun ajansäästö. Tällä hetkellä et voi jättää pakettiautoa eri paikkakunnalle, kuin mistä sen hait, mutta voit lisätä varaukseesi veloituksetta lisäkuljettajan. Jos siis muutat kaupungista toiseen, voit säästää yhden ajoreissun pyytämällä muuttokaveriasi palauttamaan auton.

6. Mahtuuko muuttoautolla lähelle ovea?

Säästät aikaa tuomalla auton mahdollisimman lähelle ovea. Voit jopa kerätä rohkeutesi ja kysyä naapuriltasi olisiko hän niin ystävällinen, että siirtäisi oman autonsa hetkeksi sivuun jos tämän auto blokkaa kulkureitin.

7. Joutuuko muuttoautolla ajamaan porttikonkiin?

Usein sisäpihalle ajetaan täydellä autolla, jolloin paku painuu hieman alaspäin renkaiden antaessa autoon lastatulle painolle periksi. Luonnollisesti auto nousee takaisin normaaliin korkeuteen kun lasti puretaan autosta. Pidä siis huoli siitä, että pääset ajamaan tyhjennetyllä autolla myös ulos! Tämä voi kuulostaa vitsiltä, mutta tapahtuu useimmin kuin uskotkaan.

8. Varaa muuttoon tarpeeksi aikaa

Ajattelet ehkä nyt, että eihän minulla ole kuin muutamia laatikoita muutettavana. Ei, muuttoon menevän ajan arvioi lähes poikkeuksetta väärin. Laske paljonko aikaa menee lastaamiseen, ajamiseen ja purkuun. Toista tarvittaessa. Lisää extraa vähintään 2 tuntia.

9. Pyydä muuttoapu ajoissa avuksi

Enemmän on enemmän, sillä aina joku peruu viime hetkellä etkä siitäkään huolimatta jää pulaan. Muista tarjota apureille esim. kiitospitsat!

10. Tyhjennä varastot

Tämä on ehkä yllättävä vinkki, mutta varastoja ei välttämättä muista muuton tuoksinnassa. Jälkikäteen varastoon murtautuminen yön pimeydessä ei liene vaihtoehtona…

11. Älä muuta kuun viimeisenä viikonloppuna

Jos pystyt vaikuttamaan muuttopäivääsi, niin älä muuta kuun viimeisenä viikonloppuna niin kuin 99 % suomalaisista. Hinnat ovat edullisemmat sesonkien ulkopuolella eikä ruuhkia muuttoauton tai muuttolaatikoiden vuokraukseen ole.