Suomen autokanta vanhenee ja päästöt eivät laske tarpeeksi nopeasti. Juuri valmistuneen tutkimuksen mukaan yhteiskäyttöautoilu on yksi merkittävä vastaus kasvavaan ongelmaan

8

huhtikuu

Tekniikka & Talous -lehti, sekä Iltasanomat uutisoi Suomen autokannan vanhenevan vuosi vuodelta. Lehtien mukaan suomalaisautot romutetaan keskimäärin 22-vuotiaina ja automarkkinoita vaivaa vakava materiaali -ja komponenttipula.
Traficomin mukaan henkilöautojen määräaikaiskatsastuksista vuonna 2021 hylättiin peräti 27,2 %, jolloin kasvua myös hylkäyksissä on prosenttiyksikön verrattuna vuoteen 2020.

 Yhteiskäyttöautoilu on yhteiskunnallisesti merkittävä vastaus autokannan vanhenemista vastaan. Yhteiskäyttöautoilu myös poistaa kuluttajan vastuun auton huoltamisesta, katsastamisesta ja muista merkittävistä kulueristä. Suomen suurimmalla yhteiskäyttöautopalvelulla 24Rentillä auton keski-ikä on vain on yksi vuosi.

Autokorjaaja
Juuri valmistuneen Rambollin teettämän tutkimuksen mukaan nykyaikainen yhteiskäyttöautopalvelu on myös erittäin merkittävä ekologinen ratkaisu yksityisautoilun tulevaisuudessa. Tutkimuksen mukaan yhteiskäyttöautojen on arvioitu vähentävän päästöjä yhteensä peräti 19 000 tonnilla vuoden 2030 tasolla. Varsinkin suurissa asutuskeskuksissa yhteiskäyttöautopalvelut nähdään merkittävänä liikenteen tulevaisuuden toimintamallina. Tutkimuksen mukaan erityisesti autottomat taloudet ovat kiinnostuneita yhteiskäyttöauton käyttämisestä esimerkiksi satunnaisesti toistuvilla pitkillä matkoilla, joka tällöin toisi painetta pois oman auton hankkimisesta.

Pohjoismaisen ministerineuvoston viime vuonna teettämässä selvityksessä todettiin, että vaihtamalla yksityisautoilu yhteiskäyttöautoiluun voisi pohjoismainen kotitalous vähentää kasvihuonekaasupäästöjään 130-980 kg CO2e vuodessa. Jos 5 % pohjoismaisista talouksista tekisi saman muutoksen, kasvihuonekaasupäästöt voisivat vähentyä jopa 0,7-5,3 %. Nämä ovat isoja lukuja.

parkkipaikka viher auto


Yhteiskäyttöautopalvelu 24Rent uutisoi maaliskuussa tuovansa palveluunsa yli 300 uutta autoa. Autot ovat pääosin uusimman sukupolven hybridi-malleja, ladattavia hybridejä ja täyssähköautoja, joten ekologisuus, sekä asiakkaiden toiveet on huomioitu autovalinnoissa entistä paremmin. Palvelussa on tämän jälkeen yli 1000 autoa ympäri Suomea. Yhteiskäyttöautot ovat käytössä kellon ympäri ja valikoimasta löytyy henkilöautoja ja pakettiautoja kaikissa kokoluokissa, sekä pikkubusseja. Vaikuta sinäkin ja valitse yhteiskäyttöauto!


LÄHTEET:
https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/suomen-autokanta-vanhenee-edelleen-keski-ika-kasvanut-vuodesta-2008-ja-on-nyt-ennatyslukemissa-taalta-loytyvat-vanhimmat-autot/7addfa17-55d5-416f-a79f-6182965e5c12

https://www.is.fi/autot/art-2000008674872.html

https://www.traficom.fi/fi/ajankohtaista/katsastetut-autot-aiempaa-vanhempia

https://www.aut.fi/files/2196/Liikenteen_tiekartta_Tiivistelmaraportti_2022.pdf